Infogidsen
Deze infogidsen bieden praktische richtlijnen over het nut en de beperkingen van slimme sturingen, met een focus op warmtepompen.
Klik op de afbeelding om de volledige infogids te openen met extra uitleg. Dit bevat niet alleen een overzicht van alle tips en tricks, maar ook gedetailleerde toelichting per onderwerp.
Klik op de afbeelding om de volledige infogids te openen met extra uitleg. Dit bevat niet alleen een overzicht van alle tips en tricks, maar ook gedetailleerde toelichting per onderwerp.
Artikels vaktijdschriften
Opties voor warmteopslag in huishoudens (sanilec)
Een warmtepomp en radiatoren, een geslaagd huwelijk? (sanilec)
Potentieel en toepasbaarheid van variabel gestuurde thermische installaties (heat+)
Vanwege het veranderende energielandschap zal het elektrisch verbruik in de toekomst flexibeler aangestuurd moeten worden: de elektrische energie uit duurzame bronnen kan opgeslagen worden in batterijen, maar thermische verbruikers kunnen ook flexibel aangestuurd worden in functie van de beschikbaarheid van elektrische energie. Elektrisch aangedreven thermische systemen, zoals een warmtepomp, kunnen hiervoor ingezet worden. Dit kan met een flexibele sturing, die niet enkel stuurt op basis van comfort, maar ook afhankelijk van beschikbare elektrische energie (eigenverbruik, flexibele tarieven, capaciteitstarief,...). Hoewel eerdere studies reeds uitgebreid onderzoek deden naar de regeling van deze toestellen i.f.v. fluctuaties in het net, zijn er echter nog verschillende bedenkingen over hoe dit er in de praktijk 'bij de mensen thuis' kan uitzien en over hoe groot het thermisch 'bufferende vermogen' dan werkelijk is. (Heat +, september 2024
Verbruik warmtepomp onder de loep (heat+)
Warmtepompen zijn een essentiële bouwsteen voor het verwezenlijken van de energietransitie. Om die reden is het technisch kenniscentrum Volta dan ook betrokken in meerdere projecten waar warmtepompen een centrale rol in spelen. Enerzijds het project Thermi-Var, waar het potentieel tot thermische buffering onderzocht wordt, anderzijds het project STEEV waar gefocust wordt op het aansturen van elektrische verwarming. In beide projecten dient de woning van één van de VOLTA-medewerkers als use case om technologieën en regelalgoritmes te testen in reële omstandigheden.
(Heat+, september 2024)
(Heat+, september 2024)
thermotechnisch labo test de verschillende warmtepompsystemen en slimme sturingen (heat+)
In de wereld van duurzame verwarmingsinstallaties spelen warmtepompen een cruciale rol. Binnen het Expertisecentrum Energie van Thomas More verkennen we voortdurend innovatieve oplossingen en bekijken we de mogelijkheden om warmtepompsystemen in te zetten binnen gebouwen met verschillende temperatuurregimes. Een belangrijk onderdeel binnen het expertisecentrum is het labo, uitgerust met een thermische testbank en geavanceerde testopstellingen, waarmee verschillende warmtepompsystemen en slimme sturingen uitgebreid getest worden. Zo werden de (deellast)rendementen van verschillende warmtepompen in kaart gebracht door de warmtepompen via een slimme sturing in deellast te laten draaien. (Heat+, september 2024)
Variabele regelstrategieen toegepast op een thermische installatie in een bestaande woning (heat+)
In opdracht van het Expertisecentrum Energie gevestigd in Geel werd onderzoek uitgevoerd naar het potentieel van variabele regelstrategieën op een thermische installatie in een bestaande woning in Hasselt. Dit valt uitgebreid te lezen in de thesis van Warre Leynen in het kader van Thermi-Var. De focus lag op het ontwerpen van nieuwe regelstrategieën op de prestaties van de warmtepomp en het comfort in de ruimtes wanneer er aan energie opslag wordt gedaan om het aandeel eigenverbruik te verhogen. (Heat+, september 2024)
INNOVATIE IN WARMTEpomptesten: virtueel gebouwmodel koppelt praktijk en simulatie (heat+)
Warmtepompen zijn een duurzame keuze om een gebouw zowel te verwarmen als te koelen. Daarnaast biedt een warmtepomp een comfortabel binnenklimaat van een hoge energie-efficiëntie en lage CO2-uitstoot. Vaak wordt er enkel gekeken naar de SCOP en COP om de prestaties van warmtepompen te evalueren. Deze prestatie-indicatoren bieden slechts een beperkte weergave van de werkelijke prestaties, omdat ze voornamelijk de gemiddelde efficiëntie onder standaardomstandigheden weergeven. De prestaties van een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van weersomstandigheden en ook de woning, waardoor het een uitdaging blijft om de prestaties te bepalen. Het Expertisecentrum Energie van Thomas More heeft een innovatieve methode ontwikkeld om deze variaties beter te begrijpen. (Heat+, november 2024)
zonne-energie optimaal inzetten voor de aanmaak van sww (Heat+)
De introductie van wind en zon als elektriciteitsbronnen zorgt voor een stijgende nood aan een flexibele en stuurbare elektriciteitsvraag. We zien dan ook meer en meer financiële prikkels bij de eindklant en verwachten dat dit nog zal toenemen: afschaffen van de terugdraaiende teller, beduidend lager injectie- dan afnametarief, nieuwe tariferingsbasis. In het TETRA onderzoeksproject Thermi-Var onderzocht
Expertisecentrum Energie van Thomas More het potentieel om hierop in te spelen met een slim geregelde warmtepomp(boiler) en het (economisch) voordeel voor de eindgebruiker. Momenteel lijkt de grootste besparing mogelijk door de warmtepomp te sturen in functie van de PV-opbrengst.
Expertisecentrum Energie van Thomas More het potentieel om hierop in te spelen met een slim geregelde warmtepomp(boiler) en het (economisch) voordeel voor de eindgebruiker. Momenteel lijkt de grootste besparing mogelijk door de warmtepomp te sturen in functie van de PV-opbrengst.
Thesissen en case studies studenten
Simulaties in Hysopt (Thomas More)